Pepř SICHUAN
Pepř SICHUAN.
KategorieVýrobce: | Roma Fine Foods |
---|---|
Dostupnost: | skladem |
Balení: | 40 g |
Pepř SICHUAN
Sečuánský pepř je malá bobule získaná z rostlin rodu Xanthoxylum a je velmi oblíbeným kořením v Asii.
Říká se mu také anýzový pepř nebo sečuánský pepř a patří do čeledi Rutaceae (stejně jako mandarinka a badyán), původem z Číny.
Pěstování sečuánského pepře
Pěstování sečuánského pepře probíhá téměř výhradně ve stejnojmenné oblasti v Číně, odkud pochází, a v čínské kuchyni je považován za „velké koření“.
Jeho vzhled je malých otevřených červenohnědých bobulí, velmi vonných.
Zelený sečuánský pepř je naopak původem z Japonska a na našem webu ho najdete pod názvem „Sansho Pepper“.
Jak chutná sečuánský pepř?
Má velmi zvláštní chuť: kořeněnou, ale ne štiplavou jako pepř nebo chilli.
Ve skutečnosti má po té pikantní výraznou citronovou příchuť a zanechává v ústech mírnou necitlivost.
Právě pro tuto otupělost se odjakživa používá v čínské medicíně jako lék na bolesti zubů (ale i na další prospěšné vlastnosti).
Sečuánský pepř, jak ho používat?
Sečuánský pepř se velmi dobře hodí k masitým pokrmům, jako je kuřecí, kachní a bílé maso obecně a je vynikající v omáčkách, zejména v kombinaci s citronem, zázvorem a chilli.
Jeho využití v kuchyni se může velmi lišit a hodí se i do sladkých receptů.
Sečuánský pepř navíc dodává sladkým receptům citrusovou a lehce pikantní chuť a hodí se zejména do krémů.
Zrnka jsou vynikající nahřátá na pánvi, rozdrcená rukama nebo paličkou a smíchaná s trochou soli (a použita jako koření).
My v ROMA však doporučujeme nikdy nemlít mlýnkem na pepř, ale nechat vcelku nebo maximálně rozbít v hmoždíři.
dovozce: Delishop, Tylova 836, Pelhřimov